nedjelja, 1. siječnja 2012.

Što je gadget?

...

Gadget je spravica - upravo po rječniku: domišljati mali uređaj koji obavlja jednostavnu zadaću ili trivijalni uređaj koji djeluje korisno, ali je često suvišan i/ili nepotreban.
Ipak, danas je teško zamisliti da netko kod kuće nema bar neki gadget, bilo da je to mobilni telefon, mp3 player, digitalni fotoaparat, usb proizvod, laptop, kamera...

Prvi pisani trag riječi "gadget" nalazi se u knjizi Roberta Browna iz 1886. godine "Spunyarn and Spindrift, A sailor boy’s log of a voyage out and home in a China tea-clipper", međutim samo objašnjenje riječi 'gadget' nije dano.

Također, postoji i jedna priča za koju se smatra da je najprihvaćenija i da riječ "gadget" vuče svoje podrijetlo od francuske riječi "Gaget". Podrijetlo riječi datira davne 1885./86. godine kada je u New York stigao Kip slobode, kao poklon od Francuske gradu New Yorku povodom stote godišnjice potpisivanja Američke deklaracije o neovisnosti. Bitan dio ove priče je trgovina Gaget, Gauthier & Co., čiji su vlasnici bila dva Francuza, Gaget i Gauthier. U njihovoj je radionici Kip slobode izrađivan punih devet godina, uz pomoć autora Augusta Bartholdija i neizbježnog velemajstora za gigantske čelične konstrukcije Gustava Eiffela. Gaget i Gauthier uvidjeli su da će Kip Slobode postati popularni simbol i odlučili su to iskoristiti: prionuli su na posao i napravili veliku količinu minijaturnih Kipova slobode i stavili ih u promet kao izvor dodatnog prihoda. Kako Amerikanci a ni ostali turisti nisu previše marili za točan izgovor naziva Kipa slobode, "Statue of Liberty", već ih je privukla malena pločica na dnu statue s nazivom proizvođača koji je glasio "Gaget", tu su malenu statuu i prozvali "Gaget", a iz američke polupismenosti po pitanju francuskog jezika sama riječ je dobila dodatno "D" radi lakšeg i njima logičnijeg izgovora. Tako je nastala riječ "Gadget". Po gradu su se mogle čuti priče: "Gdje si to kupio? Što ti je to?". "E, to je Gadget".

Danas već usvojena riječ 'gadget' postala je međunarodni naziv za napravu, fascinantnu tehničku stvarčicu, koja izaziva isti stupanj divljenja (što je najvažnije) kao svojedobno i minijaturni Kip slobode. Danas gadgete vezujemo za male tehničke naprave ili aplikacije, programe, zatim objekte, uređaje, koji imaju neku određenu specifičnu funkciju, pri čemu se moraju odlikovati ili dizajnom, originalnošću, novinom, dimenzijama ili jednostavno divljenjem. Gadgeti su se najprije udomaćili u kuhinji: Kitchen Gadgets su bile naprave poželjne u domu svake američke domaćice: sjeckalice, strojevi za pranje, tosteri, strojevi za glačanje itd. Potom se riječ 'gadget' proširila i na sve ostalo pa samim time i na svaku drugu prostoriju u kući.
...

gadgeterija.net